Bespaartip #103 de slimme thermostaat

Het huis van de toekomst heeft een slimme thermostaat. Een thermostaat is slim als deze de temperatuur afstemt op jouw gedrag. Klinkt leuk, maar bespaart het ook geld?

Geld besparen met een slimme thermostaat

Staat de verwarming altijd op standje sambal? Ja, dan ga je zeker besparen. Toch besparen mensen die bewust stoken niet extra met een slimme thermostaat. De verklaring is simpel; als de gebruiker slim handelt biedt een slimme thermostaat geen meerwaarde. In dat geval is het voordeel slechts een stukje gemak.

Een slimme thermostaat bespaart geld als je een wisselend weekpatroon hebt en niet heel bewust energie verbruikt. In die situatie voldoet het geprogrammeerde schema van een klokthermostaat niet. Door de locatie van je smartphone te volgen of een aanwezigheidssensor weet de slimme thermostaat wanneer je (bijna) thuis bent. Deze stelt vervolgens de temperatuur in naar jouw wensen. Ofwel, geen gedoe en toch nooit voor de mussen stoken.

Gebruikersgemak

Het voordeel van een slimme thermostaat zit vooral in het gebruikersgemak. Soms kan de thermostaat worden bediend met een app. Daarnaast is een koppeling met je slimme meter mogelijk zodat je realtime informatie hebt over je energieverbruik.

Conclusie

Bespaar je met een slimme thermostaat? Dat hangt af van je huidige gedrag en weekpatroon. Een klokthermostaat voldoet in de meeste situaties. Vaak is een slimme thermostaat gunstig als je een wisselend weekpatroon hebt en de neiging om je verwarming te vergeten. Sta je op het punt om een oude thermostaat te vervangen? Dan is het ook verstandig om een slimme thermostaat te installeren. De actuele informatie over je energieverbruik is niet alleen interessant, het biedt ook waardevolle inzichten. Deze inzichten kun je vervolgens vertalen naar besparingen.

Meer besparen?

Prettig Besparen biedt allerlei mogelijkheden om te besparen op vaste lasten. Je kunt bij ons een vergelijking maken tussen verschillende energie aanbieders. Ook bieden wij de energie overstap service. Met deze dienst wordt u ieder jaar automatisch overgezet naar de goedkoopste energie aanbieder op de markt.

Publicatiedatum: 11 januari 2018
Laatste wijziging: 16 juni 2020