Elsevier geen Elsevier meer

De overname van het blad Elsevier zal u niet ontgaan zijn. Het grootste opinieblad van Nederland wisselt definitief van handen. Belangrijke voorwaarde voor de overname; de naam Elsevier – bekend sinds 1891 – mag niet worden gebruikt.

RELX doet het blad Elsevier van de hand omdat het blad niet langer in de portfolio past. Wel behoudt RELX een minderheidsbelang in het blad. New School Media (NSM) is de gelukkige koper. Met deze overname groeit het concern aanzienlijk.

Waarom een naamswijziging?

De overname van Elsevier had een lange aanloop. Het belangrijkste knelpunt in de onderhandelingen is het gebruik van de naam Elsevier. RELX behoudt de naam Elsevier voor de eigen wetenschappelijke uitgeverij. Dat is de grootste uitgeverij en leverancier van software voor wetenschappers met een omzet van 3 miljard. Het is onverantwoordelijk om de bedrijfsnaam Elsevier te verkopen aan een weekblad dat slechts enkele miljoenen omzet. Daarnaast geeft een weekblad met dezelfde naam alleen maar verwarring, aldus RELX.

De toekomst

Partijen hebben afgesproken dat het weekblad minimaal vier jaar en maximaal acht jaar de naam Elsevier mag voeren. De redactieraad meldt dat het blad een half jaar na de definitieve overname zijn naam moet wijzigen in ‘Elsevier Weekblad’of ‘Elsevier Magazine’, zoals het blad vroeger heette. Na een periode van 3,5 jaar is er een periode van twee jaren waarin de naam Elsevier gebruikt mag worden. Echter, volgens de redactieraad rekent RELX dermate hoge licentiekosten dat het niet mogelijk om de naam Elsevier voor die periode te behouden.

Prettig Besparen

Prettig Besparen is er voor voor vaste abonnees. Wij vinden het niet correct dat nieuwe abonnees flinke kortingen krijgen, terwijl vaste abonnees meer betalen. Daarom bemiddelen wij namens vaste abonnees en zorgen wij ervoor dat deze korting krijgen. Wilt u weten wat u kunt besparen? Kijk dan op de
overzichtpagina.

Publicatiedatum: 9 mei 2017
Laatste wijziging: 14 september 2017