Nederlandse media overgenomen met Belgische staatssteun

Niet zo lang geleden deed het Belgische Bpost een “vriendelijke” overname poging op postNL. Er was veel kritiek omdat Bpost grotendeels in handen is van de Belgische staat en gefinancierd wordt met staatssteun.

Op de valreep van 2016 zijn er door de PvdA kamervragen gesteld over de staatssteun die Belgische mediabedrijven ontvangen. Aanleiding voor de vragen is het recente overname bod van het Belgische Mediahuis op de Telegraaf Media Groep. Gevreesd wordt dat de Nederlandse journalistiek in de toekomst afhankelijk wordt van de Belgische belastingbetaler.

Staatssteun?

Belgische mediabedrijven hebben het voordeel dat bezorgkosten van dagbladen voor rekening van de staat komen. Deze steun, die 245 tot 261 miljoen euro per jaar bedraagt, wordt verleend met goedkeuring van de Europese Commissie. Daarnaast hanteert België het 0% btw-tarief voor papieren kranten. Dit extra voordeel wordt geraamd op 190 miljoen euro per jaar.

Mosterd na de maaltijd?

Onze politici merken op dat de concurrentie wordt verstoord en dat dit schadelijke gevolgen kan hebben voor de Nederlandse journalistiek. Helaas komen deze conclusies veel te laat. De Belgische Persgroep en Mediahuis zijn de grootste spelers op de Nederlandse markt en bezitten de volgende titels:

Titels Persgroep:

-Trouw
-Volkskrant
-Algemeen Dagblad
-Het Parool
-Tubantia
-De Gelderlander
-BN de Stem
-De Stentor
-Brabants Dagblad
-Eindhovens Dagblad
-PZC
-200 huis aan huis bladen

Titels Mediahuis:

-Limburgs Dagblad
-De Limburger
-NRC Handelsblad
-NRC Next

Ofwel, enkele uitzonderingen daar gelaten is het Nederlandse krantenlandschap in handen van Belgische uitgevers. Deze hebben overnames met staatssteun bekostigd terwijl de politiek zich met andere zaken bezig hield. Kamerleden van de PvdA hebben aan de staatssecretaris gevraagd wat de Nederlandse overheid kan doen om de positie van Nederlandse kranten te versterken. Wij zijn -net als u- benieuwd naar het antwoord.

Prettig Besparen

Prettig Besparen is er voor voor vaste abonnees. Wij vinden het niet correct dat nieuwe abonnees flinke kortingen krijgen, terwijl vaste abonnees meer betalen. Daarom bemiddelen wij namens vaste abonnees en zorgen wij ervoor dat deze korting krijgen. Wilt u weten wat u kunt besparen? Kijk dan op de
overzichtpagina.

Publicatiedatum: 4 januari 2017
Laatste wijziging: 14 september 2017